понеділок, 12 червня 2017 р.

Розвивальне заняття з профілактики жорстокої поведінки

Розвивальне заняття з профілактики жорстокої поведінки
Мета: формувати уміння оцінювати інших з позиції доброзичливості; вчити поважати права інших людей.
Обладнання: окуляри, сердечко-м'яка іграшка, силует дерева і листочка, із твердженнями (як позитивними, так і негативними).
Хід заняття

Вправа «Снігова королева»
Ведучий просить згадати казку Г.-Х. Андерсена «Снігова королева». Діти розповідають, що в цій казці було дзеркало, відбиваючись у якому, усе добре і прекрасне перетворювалося на дурне і потворне. Скільки бід накоїли уламки цього дзеркала, потрапивши в очі людям! Ведучий говорить, що в цієї казки є продовження: коли Кай і Герда виросли, вони зробили чарівні окуляри, у які, на відміну від дзеркала, можна розглянути те гарне, що є в кожній людині. Він пропонує «приміряти ці окуляри», подивитися уважно на друзів, побачити в кожному якнайбільше гарного і розповісти про це. Ведучий перший надягає окуляри і дає зразок опису двох хлопців.
Перш ніж продовжимо, мені б хотілося вам сказати, що більшість людей: дорослих і дітей варті довіри, але є винятки з цього правила. Деякі люди поводяться з дітьми й іншими людьми негідно, а дехто заподіює дітям серйозну шкоду. Давайте визначимо все-таки, що таке добре і що таке погано.
Гра «Що таке добре, що таке погано?»
Якщо ви згодні, що твердження, які я прочитала—це добре, то усі плескають у долоні. Якщо вважаєте, що названі твердження — це погано, то тупотіть ногами.
1. Співчувати людині, якщо в неї лихо.
2. Бешкетувати.
3. Заздрити успіхам друга.
4. Обзивати іншу людину.
5. Не дозволяти кривдити себе та інших і не кривдити самому.
6. Бути сміливим, захищати слабкого.
7. Бити і штовхати хлопчика чи дівчинку, що більш слабкі.
8. Не виконувати своїх обіцянок.
Вправа «Я хотів би...»
Передаючи по колу сер­дечко, кожен учасник дає відповідь на запитання ве­дучого «Як ти хотів би, щоб до тебе ставилися твої одно­класники, батьки, вчителі й інші люди?»
Вправа «Злови погляд»
Інструкція: учасники стоять у колі, очі опущені донизу. За командою ведучого всі підводять очі, намагаючись зловити погляд когось із учасників. Завдання: якнайшвидше знайти поглядом свою пару. Ті, хто зустрівся поглядами, виходять із кола.
Вправа «Доторкнися до мене ніжно»
Діти стають у коло, вибирають ведучого, котрий закриває очі. Діти в колі міняються місцями. Не розмовляти; можна доторкнутися до волосся, рук учасника й вгадати, хто це.
Вправа «Дерево світу»
Дітям необхідно вибрати із запропонованих листочків, ті, котрі характеризують добре, щасливе, спокійне, радісне життя. Усі листочки прикріплюють до дерева.
Заключна вправа «Клубок»
Друзі, зараз ми проведемо невелику розминку, що допоможе нам підбити підсумок сьогоднішнього тренінгу, дня і трохи відпочити.
Отже, у мене в руках клубок ниток для в'язання. Зараз ми будемо в'язати візерунок нашої групи. Учасник, у якого в руках виявиться клубок, повинен сказати побажання класу, потім обмотати нитку навколо свого пальця і перекинути клубок будь-якому іншому учаснику. Постараємося, щоб клубок побував в усіх. І ще: уважно слухайте кожного, хто говорить. Це нам наприкінці знадобиться.

От скільки приємних побажань ми почули. А тепер пропоную змотати клубок назад. Робити це будемо так: той, хто знімає нитку з пальця, намотує її на клубок і пригадує, що саме говорив попередній учасник, яке було його побажання.

Немає коментарів:

Дописати коментар