пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Комунікативні ігри

Комунікативні ігри.
Комунікативні ігри – це ігри, за допомогою яких кожна дитина набуває навичок вільного, розкутого спілкування. Це стимулювання та мотивування до розповіді, бесіди, обміну думками, що так потрібно у початковій школі. У процесі такої гри учні набувають умінь та навичок необхідних для майбутнього життя.
Комунікативні ігри – це особлива захоплива розважальна діяльність, яка створює і забезпечує вільну емоційну атмосферу, спрямовану на співпрацю та спілкування.

Гра «Різні личка»
Намалюйте на аркуші обличчя з різними виразами: заплакане, веселе, похмуре, хитре, здивоване, перелякане, Визначаємо разом із дитиною, що виражають ці обличчя, і знайомимо з тим, що вираз обличчя називається “мімікою”. Говоримо це слово хором.
Гра «Такі різні маски»
Дітям і собі даємо завдання: виразити за допомогою міміки горе, радість, біль, страх, здивування. А хтось третій визначає чи вдалося зобразити “маску”.
Гра «Іноземець»
Раптом ви потрапили в іншу країну, ви не знаєте мови, вас не розуміють. За допомогою міміки й жестів запитайте дорогу в зоопарк, у басейн, у кінотеатр, у кафе тощо.
Гра «Опис мого друга»
Двоє дітей або дитина з одним із дорослих стають спиною одне до одного і по черзі описують зачіску, обличчя, одяг іншого; хто виявився точнішим, той виграє.
Гра «Вгадай чий дотик»
Дитина заплющує очі, а хтось із присутніх торкається до її рук. Дитина відгадує, хто це і називає його на ім’я.
Гра «Якби я був чарівником»
Усі присутні придумують розповіді або казки – мініатюри. Теми будь-які: “ Якби я змінив світ, якби міг усе”, “Дощ це добре й погано”, “Найкраща іграшка у світі”, “Якби люди вміли літати…”
Гра «Чарівні порівняння»
Дорослий пропонує порівняти друзів і себе з якоюсь квіткою, деревом, звіром тощо. Далі обговорюємо, чому вийшли саме такі порівняння.
Гра «Різні інтонації»
Разом із дітьми повторіть речення “ Бегемот танцює ламбаду” з різною інтонацією (радісно, байдуже, роздратовано, весело, сумно…). Але впевніться спочатку що діти знають, що таке «Ламбада».
Гра  «Закручування»
Учасники утворюють коло, заплющують очі та витягують руки вперед. За командою всі починають сходитись, беруть одне одного за руки — утворюється «заплутаний клубок». Учасники намагаються виплутатися, не рознімаючи рук, і знов утворити коло.
                                
Гра  «Розповідь за ланцюжком»
Перший учасник групи придумує якесь речення, за ним наступний по колу каже своє речення і т. ін., щоб зрештою скласти оповідання. Речення необхідно говорити швидко, не затримуючись.
Варіант: придумувати перше і останнє речення. Учасникам необхідно скласти оповідання таким чином, щоб між цими двома реченнями був зв'язний текст.
Гра «Передай апельсин»
Учасники об'єднуються у дві команди, стають одне навпроти одного. Гравці у кожній команді від першого до останнього повинні передати одне одному якусь круглу річ: апельсин, іграшку, м'ячик. Можна використовувати тільки підборіддя чи плече. Руками допомагати заборонено. Якщо річ падає на підлогу, усе починається спочатку.

Та команда, яка швидше зможе передати річ, користуючись лише підборіддям та плечима,— виграє.

Немає коментарів:

Дописати коментар